Svečanošću održanom u društvenom domu Gečkovec-Vuglovec, obilježili smo 45 godina rada i djelovanja.

Svečanoj sjednici nazočili su i gosti – gradonačelnik grada Ivanca Milorad Batinić, predsjednik Gradskog vijeća grada Ivanca Zdenko Đuras, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ljiljana Risek te predstavnici UDVDR-a Ivanec Martin Lukavski i Marijan Vusić.

Predsjednik Udruge Juraj Putarek osvrnuo se tom prilikom na najznačajnije momente iz njena rada od 1978. godine do danas. Otkako je te godine osnovana u prostorijama Crvenog križa Ivanec na čelu s prvim predsjednikom Josipom Bogožalcem i tajnikom Andrijom Petriškom, ova je udruga u narednim godinama djelovala u suradnji sa sestrinskim udrugama, koje su u to doba okupljale različite kategorije osoba s invaliditetom.

Kroz više desetljeća svoga rada prolazila je i kroz dobra, ali i turbulentna vremena. Njen rad kroz cijelo je to vrijeme otežavao nedostatak vlastitih prostora, zbog čega se puno put morala seliti, često i u neadekvatne prostore koji zbog raznih razloga nisu bili primjereni za osobe s invaliditetom.

Presretni smo s novim prostorom!

– Uz veliku pomoć Grada Ivanca i osobno, gradonačelnika Milorada Batinića, napokon smo dobili prostore za rad u objektu u Malezovoj ulici, nasuprot Malog parka. Iako je on u privatnom vlasništvu i za njega plaćamo najam, a nije ni u novogradnji, mi smo presretni s njime i članovi nam u njega rado dolaze. Opremili smo ga uz pomoć Grada i članova samih i nadam se će nas još dugo služiti – poručio je Putarek. Posebnu zahvalu uputio je i Zdenku Đurasu u svojstvu predstavnika tvrtke Elektro Kruno, koja je Udruzi invalida donirala i instalirala klima uređaj, a zahvaljujući kome su prethodni visoki računi za grijanje drastično smanjeni.

U vezi s time posebno je zahvalio Gradu na podmirenju računa za grijanje, a koje Udruga nije mogla izbjeći budući da dijeli brojilo s poslovnim subjektom.

Bez pomoći Grada udruga bi se ugasila

-Da nema Grada Ivanca i njegova financiranja, Udruga invalida bi komotno mogla staviti ključ u bravu. Zahvaljujemo i Općini Maruševec koja nam nije smanjila financiranje – naglasio je Putarek te u nastavku prozvao pojedine jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave zbog razočaravajuće niskog financiranja, koje predstavlja svojevrsno minoriziranje osoba s invaliditetom.

Unatoč tomu, kazao je, Udruga ILO prihvaća u svoje članstvo i osobe s njihovih područja, i nitko nije odbijen, a njihovim čelnicima ne služe čast politikanstva prepucavanja preko leđa invalida.

Udruga, inače, ima 308 članova, od kojih 137 s područja Grada Ivanca, 53 iz Lepoglave, 38 iz Maruševca, 34 iz Bednje, 25 Klenovnika i 21 iz Donje Voće.

Putarek je uputio pohvale Gradu Ivancu i Općini Maruševec koje su jedine od svih gradova i općina ivanečkog područja učinile sve da na svojim površinama i objektima uklone arhitektonske barijere i olakšaju prilaz osobama s invaliditetom.

Ivanec uklonio prepreke za invalide

– U ostalim sredinama invalidnim osobama nisu omogućeni prilazi, a osobito je teška situacija kad se govori o objektima u kojima su državni uredi, a gdje nije učinjeno ništa. Već 20 godina obećava se da će se prilazi urediti, a sva ta obećanja do danas su ostala mrtvo slovo na papiru. I to je sramotno prema toj populaciji, bez obzira na to tko jest ili je bio na vlasti – istaknuo je J. Putarek.

O tomu da je tematika vezana uz ovu populaciju opsežna i teška, svjedoči i podatak da je na području na kojem djeluje Udruga invalida ILO (bivša općina Ivanec) u očevidnik osoba s invaliditetom upisano čak 5.838 osoba, od čega 2.199 na području Ivanca, 1.176 u Lepoglavi, 1.064 u Maruševcu, 711 s područja Bednje, 363 iz Klenovnika te 345 iz Donje Voće. I to nisu svi, ima ih i više, ali nisu upisani u očevidnik.

– Želja nam je da u narednom razdoblju uspijemo zaposliti jednu osobu, koja bi stajala invalidnim osobama na raspolaganju. Velika ograničavajuća okolnost u radu nam je i to što se zbog premalog budžeta ne možemo javljati na velike natječaje pa ostajemo bez sredstava – zaključio je Putarek.

U nastavku je Udruzi ILO čestitke na uspješnom radu i dobroj suradnji uputio predstavnik UDVDR-a Ivanec M. Lukavski te ih pozvao da obiđu Memorijalni centar koji je otvoren svakog dana od 9 do 12 sati.

Pozdravljajući sve nazočne u ime gradskih vijećnika ali i tvrtke Elektro Kruno kao donatora, predsjednik Gradskog vijeća Z. Đuras ocijenio je da je ILO velika udruga, s obzirom na područje koje pokriva i članstvo koje okuplja.

– Što se tiče poruka oko financiranja koje ste uputili, vidim potrebu da se odnos popravi i vaš ćemo glas prenijeti do nadležnih tijela – poručio je Đuras te Udruzi poželio još puno godina uspješnog rada.

Gradonačelnik M. Batinić u obraćanju domaćinima osvrnuo se na problem prostora za rad udruge, koji još nije riješen, kazavši da joj do daljnjeg za njene sastanke ili svečanosti na raspolaganju stoje i društveni domovi i drugi gradski prostori.

Batinić: Pomagat ćemo i dalje

– Kod svih objekata i prostora koje Grad Ivanec gradi ili renovira uklonjene su sve arhitektonske prepreke. Mislim da je uređenje prilaza za osobe s invaliditetom danas standard koji bi se morao poštivati i da on nikome ne bi smio biti problem – ocijenio je Batinić te kazao da će Grad i dalje apelirati na sve one koji to nisu učinili, a i sam je uvijek spreman uključiti se u uređenje prilaza.

– Na području Grada Ivanca ima više od 80 udruga. Međutim, upravo udruge kao što su Ivanečko sunce, braniteljske udruge te Udruga invalida (koja je posebna po tome što su njeni brojni članovi invalidnost stekli iz rada) su specifične i prema njima se odnosimo s posebnim senzibilitetom. Želim vam da i dalje budete aktivni, a Grad će vas, u skladu sa svojim mogućnostima, pratiti koliko god to bude potrebno – zaključio je Batinić.

A pošto se na 45. rođendan ne dolazi praznih ruku, gradonačelnik je u povodu visokog jubileja Udruge invalida ILO Ivanec predsjedniku J. Putareku uručio novčanu donaciju za potrebe udruge.

Na svečanosti je zahvalnica Udruge ILO dodijeljena i Gradu Ivancu, a uručene su i diplome najuspješnijim članovima-sudionicima sportsko-rekreacijskih natjecanja.

Članovi ILO-a i njihovi gosti druženje su nastavili u dobroj atmosferi, uz domjenak i živu glazbu u vlastitom aranžmanu.