[10. MEMORIJALNI POHOD U SPOMEN NA POGINULE I UMRLE HRVATSKE BRANITELJE IZ GRADA IVANCA]

DAN DRŽAVNOSTI – ČETVRTAK, 30 SVIBNJA

U prostoru Memorijalnog centra Domovinskog rata Ivanec, Organizacijski odbor održao je posljednju koordinacijsku sjednicu jubilarnog, “10. memorijalnog planinarskog pohoda ‘Putem Ivanečke planinarske obilaznice’ u spomen na poginule i umrle branitelje Grada Ivanca“, koji će se tradicionalno održati na Dan državnosti, u četvrtak, 30. svibnja.

U odnosu na prijašnje Memorijale, u jubilarnom će doći do nekih promjena i dopuna u samom programu, no motiv će ostati isti – počast poginulima i umrlima za slobodu Domovine.

Upravo iz tog razloga potvrđeno je da će Memorijalni pohod ove godine započeti, te biti okončan, na najprirodnijem, domovinskom simbolikom i pijetetom ispunjenom mjestu – Memorijalnom centru Domovinskog rata Ivanec, koji čuva sjećanje na poginule i umrle, kao i na sve hrvatske branitelje s područja Grada Ivanca.

Okupljanje će biti u četvrtak 7 sati, a službeni početak Pohoda bit će u 8 sati kratkim obraćanjem organizatora, a 15-ak minuta kasnije početkom pohoda i odavanjem počasti na Spomen obilježju u centru Ivanca.

Završetak pohoda, koji će ove godine ‘ići’ dijelom Ivanečke planinarske obilaznice, planiran je za 9:45 sati, nakon čega će se dio sudionika priključiti Tijelovskoj procesiji župe Ivanec, a dio započeti sa Sportsko-rekreativnim nadmetanjima, koja su dio Memorijala od prošle godine.

I tu je došlo do određenih promjena u odnosu na prošlu godinu, pa će tako u elektroničkom pikadu i visećoj kuglani natjecanje odvijati u konkurenciji muškaraca i žena, dok ekipe belota, po izboru, moći biti mješovite, odnosno sastavljene i od muškaraca i žena.

Sportsko-rekreacijski dio planiran je da bude okončan do 13 sati, nakon čega će biti uručene nagrade trima najboljim pojedincima i ekipama po disciplinama, kao i Plakete najboljim ekipama u ukupnom poretku. Natjecat će se ekipe organizatora, UDVDR Ogranak Ivanec, te suorganizatora pohoda Planinarskog kluba Ivanec, HVIDR-e Ivanec i Udruge tjelesnih invalida ILO Ivanec.

Tijekom Sportsko-rekreacijskih nadmetanja, zainteresirani će, uz stručnu pomoć, moći razgledati Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec, te numizmatičku izložbu Martina Lukavskog, člana predsjedništva UDVDR Ogranak Ivanec i Ivanečkog kluba kolekcionara.

Po završetku svečanosti dodjele nagrada, druženje će se nastaviti uz prigodni domjenak.

Memorijalni pohod u spomen na poginule i umrle hrvatske branitelje s područja Grad Ivanca jedna je od rijetkih manifestacija tog tipa na području Grada Ivanca koja se održavala i u vremenima pandemije koronavirusa, prije čega je okupljala i stotinjak sudionika, a upravo je želja i namjera organizatora da se što je moguće bliže približe tom broju.

Prošlogodišnji Memorijalni pohod je pokazao da su u tome na dobrome putu, s obzirom na to da mu se, nakon stagnacije tijekom pandemijske krize, odazvalo više od 50 sudionika.

Pokrovitelj pohoda, kojemu se mogu priključiti svi koji to žele, je Grad Ivanec.

PROGRAM:

7:00 sati (okupljanje – Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec)

8:00 sati (prigodna obraćanja)

8:10 sati Početak pohoda (Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec – spomen obilježje Ivanec – Ivanečka planinarska obilaznica (dio) – Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec)

09:45 sati Završetak pohoda (Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec)

10:00 sati Sportsko – rekreacijski susreti (Viseća kuglana, Belot, Elektronički pikado)

12:45 sati Proglašenje rezultata i dodjela nagrada

13:00 sati Druženje / ručak